Movember: Τι είναι και πώς να παραμείνετε στιλάτοι αφήνοντας μουστάκι

Movember

Τα τελευταία χρόνια ο μήνας Νοέμβριος έχει συνδεθεί άρρηκτα  με το κίνημα Movember. Πολλοί μπορεί να αναρωτιούνται γιατί τον Νοέμβριο οι άνδρες αφήνουν μουστάκι; Η απάντηση είναι στο ότι οι άνδρες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το μουστάκι ως ένα σύμβολο προκειμένου να  ευαισθητοποιήσουν τον ανδρικό πληθυσμό για τον αγώνα κατά ανδρικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του προστάτη, θέματα ψυχικής υγείας αλλά και να τονίσουν τη σημασία της πρόληψης. Παρακάτω θα μάθετε πως ξεκίνησε το κίνημα αλλά και συμβουλές για να είστε πάντα στιλάτοι αφήνοντας μουστάκι.

Τι κρύβεται πίσω από το κίνημα Movember;

Η ιδέα ξεκίνησε το 2003 από δύο φίλους στην Αυστραλία, τον  Travis Garone και ο Luke Slattery. Οι δύο φίλοι σε μια συζήτηση τους αποφάσισαν να βρουν τριάντα άνδρες πρόθυμους να αφήσουν μουστάκι, δημιουργώντας ένα κίνημα με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν όσους περισσότερους άνδρες σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη. Η λέξη Movember προέρχεται από τον συνδυασμό του «mo», moustache (μουστάκι) και του Νοεμβρίου (November). Το μουστάκι λειτουργεί ως μια υπενθύμιση σε όλους τους άνδρες να εξεταστούν και να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες. Οι δύο φίλοι σκέφτηκαν πως καθώς η μόδα του μουστακιού ήταν κάτι που είχε ξεπεραστεί  θα κατάφερνε να συγκεντρώσει περισσότερα βλέμματα. Επομένως και θα άνοιγε περισσότερες  συζητήσεις που θα επικεντρώνονταν στον σημαντικό του συμβολισμό. Έτσι οι δύο φίλοι κατάφεραν με αυτήν την ξεχωριστή ιδέα να συνδέσουν την μόδα με την ενημέρωση. 

Το Movember Foundation σήμερα

Το Movember  είναι μία παγκόσμια αναγνωρισμένη μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία βάσει της Global Journal αποτελεί μία από τις 100 κορυφαίες ΜΚΟ του κόσμου. Στο movember.com υπάρχουν όλες οι δράσεις του κινήματος  ενώ τα τελευταία χρόνια στο τέλος κάθε Νοέμβριου πραγματοποιείται μια φιλανθρωπική εκδήλωση με στόχο τα χρήματα που μαζεύονται να πηγαίνουν, υπό τη μορφή φιλανθρωπίας, σε σχετικά προγράμματα υγείας.

Από τις σημαντικότερες δράσεις που πραγματοποιούνται είναι και το MOVE, «Κουνήσου», προτρέποντας τον αντρικό πληθυσμό να κινηθεί. Μέχρι σήμερα, το Movember Foundation έχει μαζέψει περίπου 769.000.000 δολάρια και έχει χρηματοδοτήσει 832 προγράμματα για την ανδρική υγεία. Στα 16 χρόνια που υπάρχει, έχει κινητοποιήσει πάνω από 1.000.000 άνδρες και γυναίκες, ενώ δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 22 χώρες ανά τον κόσμο. 

Έτσι ο Νοέμβριος καθιερώθηκε ως ο μήνας των ανδρών και πιο συγκεκριμένα ο μήνας του μουστακιού.

 Μείνετε πάντα στιλάτοι αφήνοντας μουστάκι 

Το κίνημα Movember είναι η καλύτερη αφορμή για να υιοθετήσετε την μόδα του μουστακιού. Στα περισσότερα μπαρμπέρικα της Αθήνας μπορούν να σας δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο μουστάκι που να ταιριάζει στο πρόσωπο και στο στυλ σας. Επιλέξτε ανάμεσα στα καλύτερα μπαρμπέρικα και κομμωτήρια της Αθήνας για να αποκτήσετε ένα ξεχωριστό μουστάκι αλλά και να κινητοποιηθείτε και εσείς.

Το μουστάκι δεν είναι εύκολη υπόθεση απαιτεί τακτική συντήρηση και ειδικές τεχνικές. Μια κλασική επιλογή είναι το ξύρισμα με φαλτσέτα όπου με απόλυτη ακρίβεια στο κουρείο ή μπαρμπέρικο θα καταφέρετε να επιτύχετε το ιδανικό αποτέλεσμα. Στην αρχή θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι να μεγαλώσει το μουστάκι σας αλλά στην συνέχεια αφού θα έχει πάρει το κατάλληλο σχήμα με μια χτένα και κερί θα μπορείτε να το περιποιέστε σε τακτική βάση. 

Συμβουλές στυλ και περιποίησης 

Το μουστάκι αναμφίβολα προσδίδει έναν άλλον αέρα στην εμφάνιση ενός άνδρα για αυτό επιβάλλεται να είναι περιποιημένο και καθαρό. Συνοδεύεται από μια αίσθηση δυναμισμού και έντονης προσωπικότητας ενώ σήμερα έχει επανέλθει ξανά στην επιφάνεια. Η τέχνη του καλού μπαρμπέρη έγκειται στο να καταφέρει να δημιουργήσει ένα καθαρό και γοητευτικό μουστάκι. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι το μουστάκι αποτελεί και ένδειξη κλασικού στιλ. 

Πρέπει ωστόσο να πληροί και τους κανόνες υγιεινής. Καλό και τακτικό τριμάρισμα με μια ξυριστική μηχανή και σχολαστική επιμέλεια, όπως όταν πηγαίνετε στο κουρείο για να ανανεώσετε το κούρεμα σας.

Αν ένας άντρας είναι τριμαρισμένος και πεντακάθαρος δίνει πάντα την εντύπωση πως είναι ένας τακτικός και σταθερός χαρακτήρας που ξέρει τι θέλει ξεκινώντας από την σωστή υγιεινή του προσώπου του. Ειδικά στην δουλεία σας είτε έχετε μουστάκι είτε γένια θα πρέπει η εικόνα σας να είναι πάντα περιποιημένη με κάθε λεπτομέρεια.

Άλλωστε τα άγρια, απεριποίητα γένια δεν αρέσουν σε κανέναν και δεν είναι καθόλου στη μόδα. Υπάρχουν ειδικές ηλεκτρικές μηχανές τριμαρίσματος  με τίποτα βέβαια να  μπορεί να συγκριθεί με μια επίσκεψη στο μπαρμπέρικο σου.

Επιλέξτε το κατάλληλο στυλ  

Στην απόφαση σας να αφήσετε μουστάκι υπάρχουν πολλά και ιδιαίτερα στυλ. Και εδώ όμως ο ρόλος του μπαρμπέρη που θα επιλέξετε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Πρέπει πάντα να απευθυνθείτε σε έναν καλό μπαρμπέρη που θα λάβει υπόψη  το σχήμα του προσώπου σας.

Υπάρχουν  το original stache και το pencil thin από τα πιο κλασικά στυλ σε μουστάκια κατά μήκος του άνω χείλους. Το πρώτο πιο πλούσιο ενώ το δεύτερο μια διακριτική γραμμή στο πάνω χείλος. Είναι ένα στυλ που θυμίζει πολλούς ηθοποιούς καθώς χαρακτηρίζεται από διακριτικότητα και απλότητα. Στυλ chevron μουστάκι είναι το μουστάκι που καλύπτει επίσης όλο το άνω χείλος.

Υπάρχουν βέβαια τα στυλ anchor και royale, το πρώτο είναι στυλ σε μουστάκι που πλαισιώνεται και από γένια και αντίστοιχα το δεύτερο γένια που εκτείνονται κατά μήκος της γραμμής του πιγουνιού μαζί με ένα μουστάκι.

Όποιο στυλ και αν υιοθετήσετε να θυμάστε πως το κίνημα Movember είναι κάτι παραπάνω από μια τάση, είναι πλέον μια διαχρονική αξία, όπως και το μουστάκι σου.

MovemberBest Barbershop in AthensΜπαρμπέρικο ΑθήναΑντρικό κούρεμα